Nummerplade

Ladekabel til elbil


 

Hvilke typer stik findes der på markedet?

Type 1

Tekniske specifikationer for Type 1 ladekabel

  1. Effekt og spænding:
    • Effekt: Op til 19 kW.
    • Spænding: Specificeret til at håndtere 120 V og 240 V.
    • Strømstyrke: Op til 80 A.
  2. Ladningstype:
    • Understøtter kun 1-faset opladning, hvilket betyder, at den er begrænset i forhold til ladetid sammenlignet med trefaset opladning.

Stikket er sjældent brugt i Europa, men er udbredt i elbiler fra Asien og til dels i USA. Derfor findes de stadig på det danske marked i ældre modeller af elbiler fra det asiatiske marked. Stikket har 5 forbindelser: 2 til ladestrøm, 1 til jord og 2 til signaloverførsel.

Et Type 1 ladestik kan bruges på offentligt tilgængelige ladestandere med Type 2 stik ved hjælp af dette kabel, der har Type 1 stik i den ene ende (køretøj) og et Type 2 i den anden ende (ladestander).

Ladekablet kan købes her: CTEK type 1 ladekabel til elbil 32a 7,4kw 1-faset 5m

Type 2

Type 2 stikket kan forsyne elbilen med både en og trefaset vekselstrøm (AC) og kan maksimalt benyttes op til 70 ampere. Type 2-stikket er det mest udbredte indenfor elbiler i Danmark og Europa generelt.

Tekniske specifikationer for Type 2 ladekabel:

  1. Strømstyrke og spænding:
    • 1-faset opladning: Op til 70 A og 500 V AC.
    • 3-faset opladning: Op til 63 A og 500 V AC.
    • Jævnstrømsoplading (DC) Op til 140 A og 500 V.
  2. Stikkontakter:
    • Faseledere (L1, L2, L3): 3 faseledere til 3-faset strøm.
    • Nulleder (N): 1 nulleder.
    • Jordleder (PE): 1 jordleder.
    • Kommunikationsledere (CP, PP): 2 kommunikationsledere mellem bilen og ladepunktet for at styre opladningsprocessen.

 

Ladekablerne kan købes her:

Ladekabel til elbil - type 1 og type 2 - fåes i flere længder

Elbil ladekabel Type 2 16A 3-faset 5m

Elbil ladekabel Type 2 32A 3-faset 5m

CHadeMO

CHAdeMO-brugere et unikt stik, der kombinerer både DC (direkte strøm) og AC (vekselstrøm) opladning. Det tillader hurtig opladning af elbiler, typisk op til 50 kW eller mere, afhængigt af bilens og ladestanderens kapacitet. CHAdeMO er primært brugt af japanske bilproducenter som Nissan og Mitsubishi samt nogle andre producenter, der markedsfører elbiler i Asien, Europa og USA.

CCS-Combo

CCS-Combo (Combined Charging System) er en videreudvikling af Type 2 stikket.En del af de store tyske bilproducenter har udarbejdet dette stik til hurtigladning. Man kombinerer Type 2 stikket, som bruges til AC-opladning, med mulighed for hurtigladning via DC. 

De 3 stikben i Type 2 delen af stikket, bruges til kommunikation via analoge signaler eller PLC (Power Line Communication) og sikkerhed mellem bil og lader. Som tillæg, er stikket udbygget med to store stikben nederst, til levering af en højeffekt DC ladning på 50-350 kW.

Stikket har som Type 2 stikket hul til mekanisk låsning. Låsen sidder i bilens ladeport, og stikket kan ikke trækkes ud, før BMS'en (Battery Management system, som er en enhed som overvåger opladningen) godkender en strømløs tilstand.

Industrikontakt – CEE – Kraftstik

Ud over de nævnte typer af stik, kan din elbil også oplades gennem en industrikontakt med en-faset eller tre-faset vekselstrøm. De er også kendt som CEE stik eller kraftstik.

Løsningen her fra os er en transportabel ladeløsning. Den kommer med et Type 2 stik i den ene ende, og et CEE stik i den anden. På midten sidder elektronikboksen, som blandt andet sørger for at ladningen slår fra ved forkert brug, eller ved fejl på din bil eller dit udtag. Dette sikrer dig mod potentielt farlige situationer.

Industrikontakten kan ses som en meget kraftig udgave af en almindelig stikkontakt med jordforbindelse. Hvor stor effekt der kan lades med, afhænger af den aktuelle industrikontakt og bilens indbyggede lader. Strømstyrken er typisk på 400V ved 16 ampere.  

Hos Avant Denmark tilbyder vi 2 løsninger. Den ene som er en 11KW 16A løsning, og den anden som er en 22KW 32A løsning.

Avant transportabel lader elbil 11kW/16A CEE stik

Avant transportabel lader elbil 22kW/32A CEE stik

Almindelig stikkontakt – ”Mormor laderen”

Som en nødløsning kan de fleste elbiler oplades fra en 230v stikkontakt. Her kan man bruge den såkaldte mormor løsning, som består af en transportabel lader, du kan tage med dig på farten, og lade hos dem du eventuelt besøger.

Nødladeren bør kun bruges, når der ikke er andre muligheder. Hvis du bruger det, skal du sikre dig, at kablet max lader med seks ampere, som svarer til 1,4 kW og maksimalt i to timer.

”Mormor” laderen kan købes her:

Osram mormor lader type 2 6A 5m kabel

DEFA eMove mormor lader type 2 6A 6m kabel

 

Hvilket ladekabel skal jeg bruge til min elbil?

Her er nogle råd til hvordan du finder ud af, hvilket ladekabel du skal bruge til din bil:

  1. Instruktionsbog:
  • Find ud af hvilken type stik din elbil har. Det mest almindelige stiktype er Type 2 i Europa. Find eventuelt elbilens instruktionsbog. I den vil der stå hvilken type stik din elbil bruger.
  1. Ladeeffekten i kW:
  • Tjek bilens specifikationer for at finde ud af hvor mange kilowatt (kW) den kan lade med. Dette hjælper dig med at vælge et kabel, der kan håndtere den maksimale ladeeffekt. Tjek det ligeledes i bilens instruktionsbog eller indstillinger på bilen.
  1. Ladestandere type:
  • Hvis du skal bruge offentlige ladestandere, undersøg da hvilken type stik og ladeeffekt de understøtter. Ladestandere i udlandet kan have forskellige stiktyper og ladehastigheder.
  1. Fremtidssikring:
  • Hvis muligt, vælg et kabel der kan håndtere højere ladeeffekter end din nuværende bil understøtter, så du er forberedt på eventuelle fremtidige biler med højere krav.

 

Forskellen på en-faset og tre-faset vekselstrøm

En-faset AC:

  • En-faset vekselstrøm består af en enkelt spændingskilde og en enkelt strømkilde.
  • Det bruger to ledere: En faseleder (L) og en neutral ledning (N).
  • Typisk anvendes en-faset strøm i husholdninger hvor belastningen ikke er ret stor.
  • Er en standard strømforsyning i mange lande, hvor stikkontakterne har to huller.

En almindelig stikkontakt bruger en fase og nullederen til at "stille 230 V til rådighed" til vores brugsapparater som for eksempel computere, tv og lignende.

Tre-faset AC:

  • Tre-faset vekselstrøm involverer tre separate spændingskilder og strømkilder, der er forskudt i fase med hinanden.
  • Det bruger tre faseledere (L1, L2, L3) og ofte en nul ledning (N) i systemer, der kræver det. Samt en jord.
  • Denne type strøm leverer mere jævn belastning.

I det danske elnet har vi fire spændingsførende ledninger (samt en jordleder) De fire spændingsførende ledere er faserne L1, L2 og L3. Den fjerde er nullederen, der også regnes som en spændingsførende leder.

Mellem to vilkårlige faser er spændingspotentialet 400 V AC (Alternating Current - vekselstrøm) Derfor ser man også flere og flere husholdninger der har kraftudtag monteret i tavlen, så man kan tilkoble kraftstik (CEE). Mellem en vilkårlig fase og nullederen er spændingspotentialet 230 V AC

Langt de fleste boliger i Danmark har tre faser og nul i installationen, hvor boligens elektriske belastning fordeles så jævnt ud over de tre faser som muligt.

 

Ampere

Hvor kan man se hvor mange ampere man har til rådighed i huset?

For at finde ud af, hvor mange ampere du har til rådighed i din bolig installation, kan du normalt se dette på hovedsikringen eller hovedafbryderen i dit elskab. Her er nogle trin, du kan følge for at finde ud af det:

  1. Find elskabet: Lokalisér det elskab eller sikringsskab, hvor din husstands hovedafbryder eller hovedsikring er placeret. Dette er typisk et metal- eller plastikskab monteret på en væg eller et indbygget skab.
  2. Åbn elskabet: Brug en skruetrækker eller nøgle til at åbne elskabet. Vær forsigtig, da der kan være elektriske komponenter indenfor.
  3. Find hovedafbryderen eller hovedsikringen: Inde i elskabet vil du se en stor sikring, hovedafbryder eller en række sikringer afhængigt af typen af dit elektriske system.
  4. Læs ampere ratingen: Der skal være en mærkning på hovedsikringen eller hovedafbryderen, der angiver, hvor mange ampere (A) din hovedafbryder eller hovedsikring er dimensioneret til. Dette kan typisk være 63 A eller 80 A for en standard 3-faset installation, eller 16 A, 20 A, eller 32 A for en 1-faset installation.
  5. Kontakt en elektriker ved usikkerhed: Hvis du har svært ved at finde denne information eller er usikker på, hvordan du skal tolke det, er det altid en god ide at kontakte en professionel elektriker. De kan hjælpe med at evaluere din installation, og rådgive om eventuelle opgraderinger eller ændringer, der er nødvendige for at understøtte dine behov, for eksempel installation af en stærkere oplader til en elbil.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at arbejde med elektriske systemer kan være farligt. Hvis du ikke er sikker på, hvordan du udfører disse trin sikkert, er det bedst at overlade det til en professionel elektriker.

 

Faser

Hvor kan man se hvor mange faser man har ind i huset?

For at finde ud af, hvor mange faser du har ind i dit hus, kan du typisk gøre følgende:

  1. Find elskabet eller sikringsskabet: Igen, lokaliser det elskab eller sikringsskab, hvor din boligs elektriske hovedafbryder eller hovedsikring er placeret. Dette er normalt et rektangulært kabinet monteret på en væg eller placeret i et skab.
  2. Åbn elskabet: Brug en skruetrækker eller nøgle til at åbne døren til elskabet. Vær forsigtig, da der kan være elektriske komponenter indeni.
  3. Inspektion af hovedafbryder eller hovedsikring: Inde i elskabet, på eller ved siden af hovedafbryderen eller hovedsikringen, bør der være en mærkning, der angiver antallet af faser. Dette kan normalt ses som en markering med bogstavet "L" efterfulgt af et nummer, for eksempel "L1", "L2", "L3" for henholdsvis første, anden og tredje fase i et trefaset system.
  4. Andre indikationer: Der kan også være andre markeringer eller symboler, der angiver typen af installation, f.eks. "1L" for 1-faset eller "3L" for 3-faset.
  5. Kontakt en elektriker ved usikkerhed: Hvis du ikke er sikker på, hvordan du tolker informationen eller ikke kan finde det, kan det være klogt at kontakte en kvalificeret elektriker. De kan hurtigt identificere typen af den elektriske installation og besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have.

 

Yderligere Råd:

  • Sikkerhed først: Når du arbejder med elinstallationer, skal du altid slukke for strømmen ved hovedafbryderen eller hovedsikringen, før du åbner elskabet eller foretager nogen form for vedligeholdelse eller inspektion.

 


Bemærk: Alle anvisninger i vores vejledninger og HowTo sider, er med det forbehold at du altid som bruger skal gøre dig bekendt med anvisninger hos producenten, både hvad angår produktet, men og i forhold til evt. anvisninger fra producenten af det køretøj/produkt, som det omhandlende produkt/vejledningen skal benyttes til eller sammen med.


Alle informationer på disse sider er udelukkende vejledende, og Avant Denmark A/S - Biludstyr.dk kan ikke drages til ansvar for hverken holdninger eller anvisninger i de tilknyttede dokumenter.